Zakład Opieki Zdrowotnej MIL-MED Gryfice.

Przychodnia MIL-MED

  Miło nam poinformować, że już można się zapisywać do dr Elżbiety Goljat. Pani dr Elżbieta Goljat jest specjalistką z dziedziny chorób wewnętrznych i diabetologii. Szczegółowe informacje bezpośrednio w naszej przychodni, lub pod numerem tel. 91 384 6850. Serdecznie zapraszamy! 

   Przychodnia  MIL-MED Gryfice, ul. Księdza Ruta 8      Poniedziałek - Piątek od godz. 7:15 do 18:00      Rejestracja od godz. 8.00 tel. 91 384 68 50

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Jemy po to żeby zaspokoić podstawową potrzebę fizjologiczną jaką jest głód, ale także z przyjemności. Czy to co jemy ma wpływ na nasze zdrowie, na to jak wyglądamy? Oczywiście, że tak. Odpowiednie żywienie, a także aktywność fizyczna  mogą zapobiegać wielu chorobom, dodać nam energii i zapobiegać nadwadze czy otyłości.

Istnieje wiele schorzeń, które mają związek z nieprawidłowym żywieniem.  Zarówno nadmiar, jak i niedobór energii oraz określonych składników odżywczych może być przyczyną chorób dietozależnych, do których zaliczamy m.in. otyłość, cukrzycę typu II, nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia, nowotwory, osteoporozę. Odpowiednie żywienie może uchronić nas przed wystąpieniem tych schorzeń. U osób chorujących, z kolei może poprawić stan zdrowia.

Otyłość jest uznawana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za „ogólnoświatową epidemię”. W Polsce problem nadwagi i otyłości dotyczy ponad 50% społeczeństwa. Nadmierne gromadzenie się tkanki tłuszczowej, szczególnie w okolicy jamy brzusznej sprzyja rozwojowi chorób dietozależnych. Aby temu zapobiec istotne jest, aby ilość energii spożytej, była równa ilości energii wydatkowanej. Ważne jest, aby zachować umiar i się nie przejadać. Nie należy zapominać również o regularności spożywanych posiłków. Spożywanie 4-5 posiłków w ciągu dnia co 2,5-3,5 godziny, małych objętościowo, uchroni nas przed odkładaniem się nadmiaru tkanki tłuszczowej w organizmie. Podczas nieregularnego spożywania posiłków organizm otrzymuje energię nieregularnie, przez co pracuje mniej wydajnie, a w dodatku to co jest spożywane w ciągu dnia jest odkładane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Organizm w ten sposób zabezpiecza się przed „kryzysem”  jakimi są długie przerwy między posiłkami, lub ich pomijanie.


Cukrzyca jest przewlekłą chorobą metaboliczną, która charakteryzuje się hiperglikemią, czyli wysokim poziomem cukru we krwi, wynikającą z defektu wydzielania i (lub) działania insuliny. Głównym czynnikiem ryzyka cukrzycy jest otyłość.

Nadciśnienie tętnicze jest to przewlekła choroba układu krążenia, charakteryzująca się stale lub okresowo podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. Przyczyn występowania nadciśnienia tętniczego jest wiele. Jedną z nich są nieprawidłowe nawyki żywieniowe, w tym spożycie żywności przetworzonej, zawierającej duże ilości soli. Polacy spożywają nawet 2 razy więcej soli niż wynoszą zalecenia WHO.
Gromadzenie się tkanki tłuszczowej, szczególnie  w okolicy jamy brzusznej, wysokie spożycie tłuszczu, cholesterolu przyczyniają się do wystąpienia chorób układu krążenia. Stosowanie odpowiednich zaleceń żywieniowych, może uchronić przed wystąpieniem tych schorzeń, a także przed ich powikłaniami.
Spożywanie żywności w nadmiarze, zwłaszcza tłuszczów, żywności przetworzonej, zwiększa ryzyko choroby nowotworowej. Nadmiar żywności, przyczynia się do powstawania wolnych rodników tlenowych w organizmie, które uszkadzają substancję genetyczną, a tym samych mogą być przyczyną rozwoju nowotworu. Aby zapobiec chorobie nowotworowej istotne jest spożywanie przede wszystkim dużej ilości warzyw, owoców, produktów bogatych w błonnik pokarmowy, oraz unikać żywności przetworzonej, złej jakości.
Osteoporoza jest chorobą dotyczącą szczególnie ludzi starszych. Rozwija się stopniowo. Zapewnienie odpowiedniej podaży wapnia i witaminy D w diecie dzieci i młodych dorosłych zmniejsza wystąpienie osteoporozy.
Odpowiednie żywienie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Niedobór lub nadmiar energii, a także składników odżywczych może być przyczyną wielu chorób. Redukcja masy ciała, ograniczenie w diecie soli, cukrów prostych, tłuszczów, a zwiększenie spożycia warzyw, owoców, błonnika pokarmowego może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób.

Autorką artykułu jest Pani mgr Katarzyna Pikulska – absolwentka Pomorskiej Akademii  Medycznej w Szczecinie.
Pani Katarzyna aktywnie  współpracuje z lekarzami  i pielęgniarkami ZOZ „MIL-MED. w Gryficach. Prowadzony  w naszej Przychodni rodzinnej  Gabinet Dietetyczny  jest elementem  Poradni Żywieniowej.
Świadczone przez Panią Katarzynę Pikulską usługi to nie tylko poradnictwo żywieniowe, czy układanie jadłospisów. Nasi lekarze rodzinni  współpracują z Panią dietetyk na rzecz  szeroko rozumianej  dietoprofilaktyki  i dietoterapii  chorób.  Dietetyk  wykształcony  w  Akademii Medycznej  daje rękojmię udzielania świadczeń dietetycznych po gruntownej analizie medycznej  badań diagnostycznych we  współpracy z lekarzami specjalistami. Świadczenia Pani Dietetyk Katarzyny Pikulskiej w miarę potrzeb są wspierane  przez psychologa  i fizjoterapeutę ZOZ „MIL-MED.”
Zapraszamy do naszej nowo otwartej Poradni Żywieniowej i Gabinetu Dietetycznego.

                 Administracja ZOZ „MIL-MED.” w Gryficach

Kontakt telefoniczny+48 91 384 68 50
Wyślij wiadomośćmilmed@op.pl
Odwiedź nasul. Ks. Ruta 8, 72-300 Gryfice